31.12.11

un woody a

DVD


COMEDIA EROTICA A UNEI NOPTI DE VARA/MIDSUMMER NIGHT’S SEX COMEDY

Un film de Woody Allen. Cu: Mia Farrow, Tony Roberts, Woody Allen, José Ferrer. Comedie, 88 min. - USA 1982.

Exista spiridusi? Ajuns la ultima lectie din curs, solemnul profesor Josè Ferrer nu mai are nici-o indoiala: spiridusii nu exista, lumea este guvernata doar de ratiune.
Si totusi, in numai cateva zile, in timpul unui week-end nuptial cu proaspata sotie Mia Farrow, personajul in cauza va descoperi ca lucrurile stau cu totul altfel. In tinutul provincial in care traieste verisoara lui Ferrer, Mary Steenburgen, circula un soi de curent de aer nebunatec. Poate si datorita gaselnitelor sotului verisoarei, un Woody Allen inventator de masini zburatoare. Sau poate datorita sosirii amicului medic Tony Roberts insotit de o prietena ocazionala, o infirmiera lubrica.
Patrunsi de incantatoarele peisaje filmate de maestrul Gordon Willis, stimulati de muzica lui Mendelssohn, jucandu-se de-a libertatea intr-un joc de schimburi amoroase a la Feydeau, cele sase personaje se cupleaza si se decupleaza, discuta la infinit, mimeaza tragedia vietii si a sexului.  Pana ce Ferrer alege definitiv tabara Erosului si cade in bratele infirmierei, devenind un spiridus.
Woody se mentine in tot acest timp cu mare discretie intr-un plan secund, de unde dirijeaza cu mare placere sarabanda iubirilor, cu o bravura superioara de scriitor si de cineast.
Intentia regizorului este clara: dorinta de a ironiza filmul bucolic, la limita povestirii romantice, si mai cu seama ocazia de a discuta din nou si din nou despre complexele sale sexuale. El-insusi joaca un timid care isi consuma toata energia in inventiile sale bizarre.
Lejeritatea texturii dramatice  a acestui film, perfectiunea intonatiilor si a ritmului, aceasta amuzata si radianta fericire a expresiei lui Allen nu se compara decat cu prea putine alte filme. Avem aici un mic film clasic.

Giulia DOBRE

No comments:

Post a Comment