30.12.11

angels in america-hbo

Angels in America/CULTURA Magazine

               "New York Times" l-a definit astfel: "O "Divina Comedie" a unor timpuri laice si tumultoase; un eveniment epocal in teatru, cutremurator, teribil si magnific".
               Tonul este emfatic. Insa "Angels in America", mai intai spectacol in proza, acum o miniserie HBO prezenta si la noi, ultra premiata, este un produs exceptional. Atat datorita distributiei: Meryl Streep si Al Pacino, care lucreaza pentru prima data impreuna, Emma Thompson, Jeffrey Wright, Marie Louise Parker (cu totii deja premiati cu Golden Globe), sau actorii mai tineri, perle ale teatrului new yorkez, cat si datorita regizorului Mike Nichols, IL Maestro. Insa unice sunt si subiectul, scenariul, realizarea tehnica si efectele speciale!
               O lucrare sofisticata, complet diferita de orice alta productie vizionabila pe televiziune. Materializarea inconstientului este una dintre caracteristicile serialului cele mai moderne. Aici se intrupeaza magnific vise si halucinatii care creeaza incrucisari sugestive intre mintile protagonistilor.
               Suntem in 1985: Dumnezeu a abandonat Paradisul, Reagan e la Casa Alba, iar Sida imparte moarte. In dreapta si-n stanga: numai in USA au murit, in anii 80,  de aceasta boala, 60 de mii de oameni. O America bigota, inchistata, falsa si homofoba, dar care, paradoxal, este in acelasi timp inocenta.  Boala, precum si stressul ei psihologic, detin o mare parte din trama, sustinute de dialoguri si de imagini. Toate acestea in  interpretarea uluitoare a actorilor. Complet impregnati de rolurile lor.
               Meryl Streep, de exemplu, este mama unui tanar mormon, care vede in New York o contemporana Sodoma si Gomora. Fiul ei este casatorit cu o nefericita femeie cu un trecut tenebros (alcoolism in familie, desi mormonii acuza alcoolul, abuzuri), care abuza la randul ei de Valium. In acelasi timp Streep joaca si un rabin care ingroapa bunica unui tanar homosexual; este fantoma unei militante comuniste pe care Al Pacino o condamnase la moarte. Un Pacino imens, slabit, impresionant, in rolul unui avocat diabolic bolnav de Sida. In schimbul unor rarisime doze de AZT pentru boala sa, avocatul Cohn va vinde Casei Albe teribile secrete de stat.
               Insa boala il va aduce in mainile unui infirmier de culoare(Jeffrey Wright), homosexual care isi spune "Belize", un inger in halat care il trateaza cu un dispret solemn, iar cand il vede invadat de sange si lichide corporale, cu o tandra compasiune. Acest personaj flamboyant care poarta boa sintetic este roca de sare a intelepciunii filmului, un personaj extraordinar, unul idealist intelectualizat, aproape angelic. Acelasi actor de-altfel il joaca si pe ingerul-agent de voiaj care o duce pe neurotica Harper (divin psihopata Mary-Louise Parker) oriunde isi doreste, mai cu seama in Antarctica: in clin-d'oeuil simpatic catre spectator, aceasta este un decor foarte grosolan de studio, amenda si totodata citat glam din artificilaitatea glitz a anilor de glorie ai Hollywoodului...
               Homosexualitatea, acceptata sau ascunsa, este intotdeauna prilej de suferinta, mai cu semama cu sub spectrul bolii. Filmul vorbeste despre cupluri care se iubesc sau se destrama, despre mormoni, despre evrei si despre Antarctida, despre gaura din stratul de ozon, despre nevrozele iertarii. Acestei mixturi i s-au adaugat ingeri ai Binelui si se pare cei ai Apocalipsului care nu va intarzia prea mult...Film dupa piesa lui Tony Kushnet-Premiul Pulitzer, premiat la randul lui cu opt Golden Globes si tot pe atatea premii Emmy, in "Angels in America" se simt influente din Brecht, Melville sau Allen Ginsberg.
               Insa "Angels in America" este mai mult decat un documentar despre ipocrizia politica si incongruitatea acelor ani. Este un portret realist si uneori fantastic al diverselor personaje, gay sau hetero, care iubesc, tradeaza, recompun alte cupluri, isi cauta propria identitate. Este un film care inainte de toate reuseste sa gaseasca sublime momente de umor , de extaz, si chiar de pura spiritualitate.
               Este  o analiza punctuala si onirica a acelor ani, comsumati intre cinism, libertinaj si frustrari eterne care isi au originile in arhetipurile tragediei grecesti. Morala, sentimentul de vina, rolul divinului intr-o lume terorizata de rau. Dialoguri explicite: fata mormona, de exemplu, nu a mai avut relatii intime cu sotul criptogay. Desi incearca sa aplice sfaturile auzite la radio, unde o psiholoaga in varsta sugereaza sexul oral pentru imbunatatirea relatiilor conjugale. In cazul in care ar avea ceva retineri, femeia trebuie sa-si"... imagineze doar ca linge un con de inghetata"... Emma Thompson, inger cu un "eu" hipertrofic, bizar, arogant si extrem de senzual,  face dragoste cu muritorul muribund Justin Kirk, in flacari. Dand o cu totul noua interpretare Paradisului...




Giulia  Dobre 


No comments:

Post a Comment